zeven redenen voor leidinggevenden om in 2023 eindelijk aan intervisie te doen

Intervisie? Geforceerd. Levert niets op. Hoog over, niet tot de kern. Veel gepraat en weinig wol. Doe je als je als leidinggevende niks beters te doen hebt of als je problemen hebt op je werk. Nee, intervisie, mij niet gezien!

Serieus? Kom op zeg! Intervisie is een krachtige, persoonlijke en gerichte manier om je als leidinggevende professioneel te ontwikkelen. Wij begeleiden daarom al jaren intervisiegroepen voor leidinggevenden. Met plezier én resultaat! De hoogste tijd de vooroordelen te beslechten en de voordelen op een rij te zetten.

  1. Intervisie gaat niet over problemen

Intervisie helpt je stil te staan bij wat je op je eigen werkvloer tegenkomt. Dan heb je geen problémen op je werk, dat is waar je als leidinggevende gewoon dagelijks mee te maken hebt. Er ligt altijd wel iets waar je iets mee moet. Dat kunnen inderdaad lastige cases zijn, waar je andere leidinggevenden wel eens over zou willen horen. Maar ook succesverhalen! Ook daar zit mooi intervisiemateriaal in. Hoe heb je je succes bereikt en wat kunnen anderen daarvan leren? Dus die intervisiebehoefte? Niks problematisch aan. Gewoonste zaak van de wereld.

  1. Intervisie helpt je uit de waan van de dag te stappen

Zo waar. Valkuil nummer 1 van de drukke leidinggevende: je in beslag laten nemen door de waan van de dag. Je dag is gevuld met afspraken, je mailbox blijft volstromen en je to do lijst groeit. Uit de waan van de dag stappen en van een afstandje kijken naar wat je te doen staat, je weet dat het werkt. Dan neem je andere besluiten dan wanneer je maar doorgaat. Toch blijft het lastig in je eentje voor die denktijd te zorgen. In intervisie moet je wel, en die intervisieafspraken maken helpt je daad bij woord te voegen.

  1. Goede intervisie gaat voorbij aan theekrans-gemuts

Dat zou wel moeten, ja. Als intervisie niet of slecht begeleid wordt, zijn er valkuilen. Voor je het weet stap je in de valkuil der herkenning. Je komt niet verder met je eigen vraag als de anderen zeggen dat ze je situatie zo herkennen. Jij bent immers die ander niet. Je schiet ook niks op met zelf hard werken en niks terugkrijgen uit de groep. Een goede intervisiebegeleider zorgt voor heldere structuur en inhoud. En voor het bij de les houden van je intervisiegroepsgenoten. Goede intervisie zorgt voor goed benutte tijd en helpt je daadwerkelijk verder met jouw eigen (werk)vraag.

  1. Intervisie haalt je uit je bubble

Inderdaad! Je beantwoordt verdiepende vragen van je groepsgenoten. Zo ontdek je ook andere invalshoekenmanieren om met je case om te gaan. Wie blijft doen wat-ie altijd doet, krijgt namelijk wat-ie altijd krijgt. Je intervisiegenoten zijn andere mensen met andere persoonlijkheden. Met andere (werk)ervaring vanuit andere (werk)contexten. Ze weten het niet beter dan jij, maar kijken wellicht wel anders. Ze zien misschien wel wat jij nog niet zag. Intervisie brengt je dus op een spoor waar je in je eentje niet op gekomen zou zijn.

  1. Intervisie verlost je van je beroepseenzaamheid

Exact. Op een solopositie zitten, of de veiligheid in je organisatie wat missen, Je hebt niet altijd de juiste sparringpartner om je kwesties tegen het licht te houden. Een veilige intervisiegroep opzoeken is dan een oplossing. Er is in de groepen strikte vertrouwelijkheid. Je kijkt mee in de keuken van anderen én je laat meekijken in je eigen keuken. Kom je allemaal verder mee, want zo leer je van elkaar.

  1. Intervisie is to the point en laat je leren wat je nodig hebt

Misschien wel het mooiste argument om vooral aan intervisie te doen. In intervisie stel je je eigen vragen. Je vertrekt vanuit je eigen werksituatie, je stelt de vragen die aansluiten op wat waar je zelf mee aan de slag wilt. Geen training of theorie kan daar tegenop. Wat telt is jouw vraag en de input die jij ophaalt uit je groep. Intervisie sluit dus aan op wat jij, concreet en in het hier & nu, nodig hebt om meteen verder te komen met je vraag.

  1. Tot slot het grootste voordeel: onze intervisie is leuk

Bij anderen kan intervisie saai zijn, maar niet bij ons hoor. Er wordt hard gewerkt. Het is relaxed, maar er wordt ook iets van je gevraagd. En er wordt heel veel gelachen. Daar kom je ook verder mee. Het is bijna 10 jaar geleden dat wij met onze intervisiegroepen voor leidinggevenden startten. Die leidinggevenden komen uit verschillende organisaties. Sommigen doen al vele seizoenen mee. Zij staan open voor vers bloed, nieuwe aanwas. Vinden ze leuk namelijk.

 

Intervisie is er bij ons in twee smaken: einde-middag-groepen en ochtendgroepen voor vroege vogels. Er lopen op dit moment vier intervisiegroepen in totaal. Mathilde begeleidt al jaren met lef en liefde. Scherp als het moet, los als het kan.

Nu alle vooroordelen zijn geslecht en de voordelen op een rij staan, heb je zeven vinkjes om mee te doen. Nu wil je natuurlijk graag aansluiten bij één van de vier groepen. Kan. Bel Mathilde (06 28 49 46 47), of mail (mathilde@de-co-operatie.nl) haar.