Ware werkliefde

Vandaag is het de dag van de liefde. Zou dat ware liefde zijn? Een commerciële dag, eens per jaar, om te vieren dat je van iemand houdt, blij ben met vrienden en collega’s? En zou die bijdragen aan meer geluk in je leven, in je werk? Tuurlijk, een kaartje is attent en wij worden ook blij van die bos bloemen. Maar dat geluk duurt maar kort. Niet genoeg om echt gelukkig van te worden.

Wij zouden het over een andere boeg willen gooien. Een vurig pleidooi willen houden voor meer aandacht voor wat je écht gelukkig maakt in je leven en in je werk.

Levensgeluk en werkgeluk staan niet los van elkaar. We werken tegenwoordig lang en veel, een groot deel van ons leven. Je neemt jezelf overal mee naar toe. Werk en privé lopen in elkaar over en beïnvloeden elkaar. Als loopbaancoaches zijn we daarom voortdurend met mensen in gesprek over waar ze gelukkig (of ongelukkig) van worden in hun werk. Dat kent zakelijke kanten, maar ook persoonlijke componenten. Juist in die mix vind je werk- en levensgeluk.

En dan bedoelen we geen hiep-hiep-hoera-happy. Daar zijn wij niet zo van. Niet elke werkdag is even leuk, dingen doen waar je niet zo’n zin in hebt of die lastig zijn hoort erbij, net als enige tegenslag. Werkgeluk is een basis, die pieken én dalen kent.

We wensen van harte dat jij werkgelukkig bent. Niet alleen vandaag (door die bos bloemen of dat kaartje…), maar ook nog morgen en over een half jaar. Of langer.

We wensen je werk dat aansluit bij wat jij zinvol en belangrijk vindt. Dat jij werk doet dat je op de goede manier uitdaagt. Dat je je kunt ontwikkelen, dat je een leidinggevende hebt die dat snapt en daar ruimte voor maakt. Dat jij je goed voelt bij je collega’s en dat je je gewaardeerd voelt.

En dat zit hem niet in die bos bloemen of dat kaartje vandaag. Doe jezelf een plezier. Geef je werkgeluk en levensgeluk meer aandacht.